Liikenteen käyttövoimien paletti laajenee

AdobeStock_409417712.jpeg

Kun vielä aiemmin autoilijalla oli valittavana ainoastaan fossiilinen bensiini ja diesel, jo nyt valikoimassa on useita erilaisia käyttövoimia, jotka soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin hieman eri tavoin.

Tieliikenteen käyttämästä energiasta vielä noin 90 prosenttia on bensiiniä tai dieseliä. Liikenteen polttoainevalikoima on vähitellen laajentumassa, kun raakaöljypohjaisten polttonesteiden rinnalle nousee uusiutuvia energianlähteitä ja sähkö yleistyy liikenteen energianlähteenä. Bensiinin ja dieselin lisäksi onkin jo nyt tarjolla monia vaihtoehtoja, kuten sähkö, maa- ja biokaasu, uusiutuva diesel ja bensiiniin sekoitettavat uusiutuvat etanolikomponentit. Vuoteen 2030 mennessä jo noin kolmanneksen autojen käyttämästä energiasta on arvioitu olevan uusiutuvaa.

Sähköautojen osuus on viime vuosina lähtenyt kasvuun, mutta tie autokannan sähköistymisen on vielä pitkä. Viime vuonna jo lähes viidennes ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli ladattavia, ja henkilöautokannasta hieman reilu 2 prosenttia oli vuoden 2020 lopussa ladattavia autoja. Latausinfrastruktuurin kehittyessä ja autojen mallivalikoiman laajentuessa myös sähköautojen määrä kasvaa tulevina vuosina aiempaa nopeammin. Täyssähköautojen lisäksi sähköistyminen näkyy erilaisten vähäpäästöisten hybridien kasvavana valikoimana.

Lue lisää käyttövoimista liikenteen käyttövoimaoppaastamme.