Auton ostajan vinkkilista

 

Uuden auton hankkiminen voi olla pitkä ja välillä myös turhauttava prosessi. Ei hätää – kasasimme sinulle kattavan listan vinkkejä, joiden avulla auton valitseminen on helpompaa.

Auton hankkiminen on useimmille suuri investointi, ja siksi auton valinta kannattaa tehdä huolellisesti.  Ennen ostamista on hyvä käydä läpi auton valintaan vaikuttavia kysymyksiä, ja pohtia niihin rauhassa vastaukset. Keskeistä on esimerkiksi miettiä, millaiseen käyttöön autoa tarvitsee, kuinka paljon autosta on varaa maksaa ja kuinka isoista kuluista kuukausittain voi huolehtia. Nykyään voi myös pohtia, onko auton omistaminen järkevin vaihtoehto, vai soveltuisiko joku muu vaihtoehto kenties paremmin.

Vähemmästäkin voi mennä pää pyörälle. Pohdintasi tueksi teimme sinulle viiden kohdan listan, joka kannattaa käydä läpi ennen autokaupoille suuntaamista.

1. Käyttötarkoitus

Aivan ensimmäiseksi sinun kannattaa miettiä, mihin tarvitset autoa. Tarvitsetko sitä päivittäiseen ajoon vai enemmän esimerkiksi vain viikonlopuiksi? Ajatko yleensä lyhyitä matkoja kaupungissa vai pitkiä maantiellä? Onko sinulla lapsia ja lemmikkejä, joiden täytyy mahtua autoon mukavasti? Kuskaatko usein autolla myös peräkärryä, jolloin siinä täytyy olla vetokoukku?

Nämä käytännölliset asiat ratkaisevat sen, millainen auto vastaa parhaiten sinun tarpeitasi. Ei kannata valita liian suurta tai isomoottorista autoa, jos sille ei ole tarvetta kuin pari kertaa vuodessa.  Kun olet määritellyt, mihin tarvitset autoa, voit valita käyttöösi soveltuvan korimallin ja sen jälkeen lähteä miettimään sopivaa automerkkiä ja -mallia.

2. Kustannukset

Tämän jälkeen on hyvä miettiä, paljonko rahaa olet valmis käyttämään autoon. Ostohinnan lisäksi lompakossa tuntuvat muun muassa vakuutukset, verot ja katsastus. Näiden hinta vaihtelee riippuen esimerkiksi auton iästä ja käyttövoimasta. Netissä on paljon laskureita, joiden avulla voit kätevästi laskea tulevia kuluja. Voit kurkistaa esimerkiksi verojen hintaa tämän Trafi:n ajoneuvoverolaskurin avulla.

Näiden päälle tulevat vielä ajokilometreistä riippuvat kustannukset kuten polttoaine, huolto ja korjaukset. Kaikille varmasti on sanomattakin selvää, että mitä enemmän ajat autolla, sitä enemmän joudut käyttämään rahaa polttoaineeseen ja myös huoltamaan autoasi useammin.

Polttoaineen hintaan vaikuttavat moottorin kulutus ja käyttövoima. Bensan ja dieselin rinnalle on tullut useita vaihtoehtoisia käyttövoimia, joihin kuuluvat esimerkiksi sähköllä tai kaasulla kokonaan tai osittain käyvät autot. VTT:n tekemän vertailun mukaan ajettaessa noin 15 000 km vuodessa bensiini on kaikkien merkkien osalta halvin vaihtoehto. Niiden automerkkien osalta, joista on olemassa kaasuversio, maakaasu on halvin vaihtoehto, kun ajatetaan vähintään 30 000 km vuodessa. Diesel on edullinen vaihtoehto, jos kilometrejä tulee vähintään 25 000 vuodessa.

3. Päästöt

Moni haluaa nykyään liikkua mahdollisimman vähäpäästöisesti. Tähän voi vaikuttaa suunnittelemalla matkat siten, että samalla matkalla voi poiketa useassa eri kohteessa ja yhdistelemällä perheenjäsenten matkoja samoihin kyyteihin. Tämän lisäksi olennaisia valintoja ovat auton ikä ja käyttövoima. Uudet autot ovat vanhoja vähäpäästöisempiä. Ympäristön kannalta tärkein valinta onkin valita uusi vähäpäästöinen auto.

Auton käyttövoima vaikuttaa kustannuksien lisäksi myös päästöihin. Esimerkiksi täyssähköautolla ajelee päästöttömästi ja myös hybridi tai ladattava hybridi on hyvä vaihtoehto niille, jotka ajavat eniten juuri kaupungissa.

Voit lukea lisää autoilun ympäristövaikutuksista edellisestä blogistamme.

4. Turvallisuus

Auton turvallisuus on monelle autoilijalle äärimmäisen tärkeää. Kolarin sattuessa auton turvavarustelun tulee suojella matkustajia mahdollisimman hyvin. Uudempi auto on myös tästä näkökulmasta järkevä valinta: uudet autot ovat kolarin sattuessa turvallisempia kuin vanhemmat autot. Uudemmat autot ovat ajo-ominaisuuksiltaan myös vanhoja parempia. 

Onnettomuustietoinstituutin mukaan uusien autojen kolariturvallisuus on selvästi vanhoja parempi. Myös esimerkiksi vakuutusyhtiö Folksam on tutkinut automallien turvallisuutta jo useiden vuosien ajan. Täältä voit kurkata vuoden 2017 testin tulokset.

5. Osta vai vuokraa

Nykyään autoa tarvitsevalle auton ostaminen ei ole ainoa vaihtoehto. Myös kotitaloudet voivat tänä päivänä liisata auton käyttöönsä (ns. yksityisleasing). Tällöin autosta maksetaan kuukausimaksua, joka yleensä pitää sisällään kaiken muun kuin polttoaineen. Jos arvostat autoilussa kaikkein eniten helppoutta ja riskittömyyttä, yksityisleasing voi olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Vähitellen markkinoille on tulossa myös erilaisia yhteiskäyttöautoja tarjoavia palveluita, joiden kautta auton voi ottaa käyttöönsä aina tarvittaessa. Mikäli asut paikassa, jossa tällainen palvelu on saatavilla ja tarvitset autoa vain harvoin, voi yhteiskäyttöauto olla sinulle paras vaihtoehto.

 

 
Sisältötoimisto Myy