Autovero laskee – mitä muutos käytännössä tarkoittaa?

Screen Shot 2018-12-27 at 15.29.48.png
 

Autovero laskee vuoden alussa kaikilla autoilla, jotka on rekisteröity 3.12.2018 tai sen jälkeen. Muutoksen taustalla on syyskuussa tehty autoveron korjaus, joka päätyi tavoitteiden vastaisesti kiristämään veroja joidenkin autojen kohdalla. Muutoksen tarkoituksena onkin korjata uudesta päästöjen mittaustavasta johtunut autoveron korotus. 

Uudistuksen tausta 

Tämän vuoden syyskuussa astui voimaan uusi autoverotaulukko. Uudistuksen taustalla oli uusi WLTP-päästömittaustapa, joka on aiempaa polttoaineenkulutuksen ja päästöjen mittausmenetelmää tarkempi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uuden päästötestin mukaisesti arvioidut autot saavat 20–30 prosenttia suurempia kulutus- ja hiildioksidipäästöarvoja kuin vanhalla mittauksella. Todellisuudessa WLTP-hyväksytyt autot eivät kuluta aiempaa enempää polttoainetta tai aiheuta enempää päästöjä – päästöt on nyt vain mitattu aiempaa pidemmällä ja kuormittavammalla testillä, joka kuvaa aiempaa paremmin liikenteessä ajoa.

Hallituksen tarkoituksena oli syyskuun uudistuksessa varmistaa, ettei uudella mittaustavalla mitattujen autojen verotaso kiristyisi. Verotaulukkoa valmisteltaessa käytettävissä oli vasta vähän WLTP-mitattujen autojen päästöjä koskevia tietoja ja verotaulukon korjaus jäi liian pieneksi. Syyskuun uudistuksessa erityisesti keskipäästöisten ja suuripäästöisten autojen verotus nousi.

 

Seuraukset

Koska autovero kiristyi, uusia autoja hankittiin aiempaa vähemmän, sillä autojen hinta vaikuttaa suoraan siihen, paljonko autoja hankitaan. Veron korotus ohjasi myös hankkimaan suuremmat autot käytettynä ulkomailta. Tämä ei ole pitkällä aikavälillä hyväksi päästötavoitteiden kannalta, sillä autokantaa tulisi nuorentaa päästöjen vähentämiseksi. Hallitus oli hereillä jo syyskuussa ja valmisteli pikavauhtia uuden verotaulukon, joka astui voimaan joulukuussa.

 

Uudistus

Uusi verotaulukko perustuu VTT:n keräämiin todellisiin WLTP-mittausarvoihin. Käytännössä uusi verotaulukko alentaa kaikkien autojen autoveroa syyskuussa voimaan astuneeseen verotasoon nähden. Eniten vero laskee keski- ja suuripäästöisillä autoilla, koska niiden verotus kiristyi syyskuussa eniten. Täältä voit kurkata esimerkin siitä, miten paljon erilaisten autojen hinta voi laskea.

 
Sisältötoimisto Myy